1. Reden wir miteinander ...

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Tierschützer oder eigentlich "food knowlegeables"

Dieses Thema im Forum "FORUM | Reden wir miteinander ..." wurde erstellt von Moragh, 27 Juli 2008.

  1. Moragh

    Moragh Gast-Teilnehmer/in

    Seit einigen Wochen gibt es "Calamaristäbchen" bei Hofer zu kaufen, Schmecken meiner Meinung nach 1000x besser als ordinäre Fischstäbchen. Wie werden die Dinger hergestellt? An gepressten Fischabfall alias "Fischstäbchen" habe ich mich gewöhnt, aber gibt es jetzt schon so viele Tintenfische das man sie in Stäbchen vermanscht? Muss ich mich schämen und genieren wenn ich sie esse? Soll ich boykotieren?
    Weiß da irgendwer etwas? Das jeglicher Massenraubbau im Meer schädlich ist, ist mir bewußt.
     
  2. bambina

    bambina Gast-Teilnehmer/in

    das weiss ich nicht, aber wenn ich tintenfisch esse (und ich liebe ihn), dann gegrillt, in weisswein und mit knoblauch, zitrone und viel frischem petersil.
    calamaristäbchen grenzen ja an ein sakrileg :eek:
     
  3. Moragh

    Moragh Gast-Teilnehmer/in

    Besser als gar nix. Das Börsel ist leer. Wenn ich könnte dann würde ich kochen, besser als Deinen Vorschläge. Ich kenn da ein paar Rezepte, da legst die Ohren an. Wenn schon Stäbchen, dann schmecken die Calamaridinger besser.
     
  4. bambina

    bambina Gast-Teilnehmer/in

    calamari sind gar nicht teuer. aber nur her mit den rezepten.
     
  5. Chickensoup

    VIP: :Silber

    @moragh

    Fischstäbchen bestehen gsd aus Fischfilet... ;)

    @bambina:

    Das war jetzt gemein, nun habe ich da die totale Gier drauf und das auf einem Sonntag-Abend...*grrrrrrr* :rolleyes: ;)
     
  6. bambina

    bambina Gast-Teilnehmer/in

    ich kanns noch gemeiner: da du ja stilldement bist, hast es eh bald vergessen :D
     
  7. Chickensoup

    VIP: :Silber

    was hab ich bald vergessen?! :eek: :D
     
  8. bambina

    bambina Gast-Teilnehmer/in

    ach nichts, vergiss es :D
     
  9. Q

    Q Gast

    Ich hab bei den Fischstäbchen immer folgende Theorie:

    Es kommt ein Fisch daher, der wird erst von der Filetiermaschine in Filets geschnitten, aus denen stanzt dann eine andere Maschine die exakt quadratischen Tiefkühl-Fischfilets. Der Rest kommt in die Faschiermaschine und wird als "Fischstäbchen" vermarktet.
     
  10. December

    December Gast-Teilnehmer/in


    das gleiche passiert bei chicken nuggets. nur dass statt dem fisch ein hendl daherkommt...:rolleyes:
     
  11. Berthold

    Berthold Gast

    Ich hab sie - vor Monaten schon - einmal gekauft und gegessen. Absolut nicht mein Fall, obwohl ich Calamari eigentlich mag. Aber ich bin da bei bambina.
    Rein geschmacklich gesehen jetzt, der ethische Standpunkt mal ganz beiseite gelassen.
     
  12. Moragh

    Moragh Gast-Teilnehmer/in

    Gut, ich gehe davon aus das die armeseeligen Tintenfische allen egal sind und es sie in ausreichenden Mengen gibt. Ich werde weiterhin Calamari - Junkfood konsumieren.

    Rezept (mein Hero ist Rick Stein):
    Ingredients
    100 g dried chickpeas, soaked overnight
    300 g prepared medium-sized squid or cuttlefish
    8 cherry tomatoes, quartered
    11⁄2 tablespoons lemon juice
    6 tablespoons extra virgin olive oil
    1 medium-hot red chilli, seeded and thinly sliced across
    2 garlic cloves, finely chopped
    A small handful of flat-leaf parsley leaves, chopped
    50 g chorizo picante (hot chorizo sausage), cut across into thin slices
    15–20 g rocket leaves
    Salt and coarsely ground black pepper

    Method
    Drain the soaked chickpeas, put them into a pan and cover with fresh cold water. Bring to the boil and simmer until the skins begin to crack and they are tender – about 40 minutes – adding 1 teaspoon salt to the pan 5 minutes before the end of the cooking time. Drain and leave to cool.

    Cut the body pouch of each squid open along one side and score the inner side with the tip of a small, sharp knife into a fine diamond pattern. Then cut each pouch lengthways in half, then across into 7.5-cm pieces.

    Stir the tomatoes into the chickpeas with the lemon juice, 4 tablespoons of the olive oil, the chilli, garlic, flat-leaf parsley and some salt and pepper to taste.

    Heat 1 tablespoon of the remaining olive oil in a large frying pan over a high heat. Add half the squid pieces, scored side facing upwards first (this will make them curl attractively), and half the tentacles and sear for 30 seconds, then turn them over and sear for another 30 seconds until golden brown and caramelized. Season with salt and pepper and remove from the pan. Repeat with the remaining tablespoon of olive oil and the rest of the squid. Return all the squid to the pan with the chorizo and toss together over a high heat for a further minute.
    Briefly toss the rocket leaves through the chickpea salad and spoon onto 1 large or 4 individual plates. Top with the sautéed squid and chorizo and serve.

    © Rick Stein’s Mediterranean Escapes
     
  13. Moragh

    Moragh Gast-Teilnehmer/in

    Ingredients
    vegetable oil, for deep frying
    250g/9oz plain flour
    ½ tsp cayenne pepper
    ½ tsp smoked Spanish paprika (many supermarkets and delis sell smoked Spanish paprika. If you can't get hold of any, use the traditional paprika instead)
    ½ tsp salt
    500g/1lb 2oz squid, cut into 5mm/¼in rings
    2 eggs, beaten
    For the mayonnaise:
    200ml/7fl oz mayonnaise
    1 garlic clove, crushed
    ½ lemon, juice only



    Method
    1. For the mayonnaise, mix all the ingredients together and set aside.
    2. For the calamari, place enough oil in a wok, large saucepan or deep-fat fryer to come halfway up the pan. Place over a medium heat. If you're using a deep-fat fryer or have a thermometer, heat the oil to 180C/350F. If not, to check the oil is at the right temperature, drop a 2-3cm/¾-1¼in cube of bread into the hot oil. It should become golden and crispy in 1 minute.
    3. While the oil is heating, place the flour, cayenne, paprika and salt in a large sandwich bag. Drop in the squid and shake around to coat evenly. This may need to be done in two batches, depending on the size of the bag.
    4. Dip the floured squid into the beaten egg and then carefully drop into the hot oil. Fry for 2-3 minutes until golden. Remove from the oil and briefly drain on kitchen paper before serving with the garlic and lemon mayonnaise.
     

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